Winter in de wijngaarden – snoeien volgens de Guyot metodo
Het is winter in de wijngaarden maar wist je dat er tijdens deze maanden ook volop gewerkt wordt in de wijngaarden? Tijdens de maanden december en januari wordt er in de wijngaarden stevig gesnoeid, rank per rank, weer of geen weer, het secure werk gaat onverminderd voort. Enkel en alleen bij te stevige vrieskou wordt er niet gesnoeid. Het snoeien blijft een van de zaken die tot nu toe niet gemechaniseerd is en volledig handwerk blijft. Bovendien laat de grillige groei van de ranken geen automatisch snoeiwerk toe.
De fase van het snoeien of “la potatura” is van groot belang voor de volgende oogst. De wijnboer snijdt de overtollige takken weg en houdt slechts twee mooie scheutjes over voor de volgende groei.
Snoeien volgens de Guyot metodo
Eén van de methodes die door mijn wijnboeren veel gebruikt worden, is de Guyot methode. Deze methode geeft een hoger rendement omdat de meeste vruchtbare ogen behouden blijven. Al het tweejarige hout wordt weggesneden waardoor eventueel door schimmel aangetast hout weg valt. Elk jaar moet er voor een enkele guyot één (zie b op de tekening) nieuwe scheut platgelegd en aangebonden worden. De takken c en a worden voledig weggeknipt. Dit is een tijdrovend en precies werk omdat de kans op scheuring (breuk) aanwezig is.
Vroeger werd het snoeisel verbrand, maar vandaag wordt het snoeihout om ecologische redenen meer en meer verwerkt tot bodembedekkers in de wijngaard.
La potatura bij “Abrigo Fratelli”
Op deze foto’s zien we de wijngaarden van Abrigo Fratelli in Diano d’Alba waar zorgvuldig gesnoeid wordt.
Buon lavoro ragazzi!
Bron: Gido Van Imschot – De Vlaamse Wijnacademie
Reageer via je Facebook-account
Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.