Week van de steak-friet, welke wijn drinken we bij biefstuk friet?
Elk jaar organiseert de VLAM tijdens de 2de week van oktober de week van de steak-friet.
Maar welke wijn drinken we bij steak-friet? Door de juiste wijn te kiezen, wordt de biefstuk immers alleen maar lekkerder van smaak.
Rode wijn bij rood vlees
Een bekende vuistregel is dat je bij rood vlees een rode wijn hoort te drinken.
De eiwitten (myoglobines) die in rood vlees zitten zorgen er namelijk voor dat de stroeve smaak van tannines worden verzacht. Deze stoffen zorgen ervoor dat je steak een mooi krokant, gecaramelliseerd korstje krijgt tijdens het bakken, met als resultaat een stuk gebakken rood vlees dat mooi stevig is qua smaak.
Een rode wijn past hier goed bij omdat de tannines van de wijn zachter en soepeler worden in combinatie met deze eiwitten van het vlees.
Dit zorgt voor een goede balans en een heerlijke smaakbeleving van zowel de wijn als het stuk vlees op je bord.
De juiste wijn bij biefstuk
Het is bij elk gerecht van belang dat de wijn goed past bij de ingrediënten van het eten. De smaken moeten namelijk in balans zijn en elkaar op de juiste manier versterken. Alles hangt ook af van hoe je de steak friet serveert.
Combinatie wijn en biefstuk
- Heb je vlees met een zachte smaak of romige saus, kies dan voor een soepele wijn zoals een Dolcetto
- Voor een mooi gebakken biefstuk met een bearnaisesaus ga je voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad zoals bvb een Barbera of Pinot Nero.
- Steak, Ribeye of een goed dooraderd of gerijpt rood vlees: dan kies je best voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bijvoorbeeld een Nebbiolo, Barbaresco, of Barolo.
- Met deze wijntips zit je zeker weten goed!
Wens je graag meer advies betreffende wijn en gerecht, kom dan zeker even langs in mijn huiskamerboetiek.
Buon appetito, geniet van jullie steak-friet met een lekker glas rode wijn uit Piemonte.
Reageer via je Facebook-account
Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.